Wybór alkoholu to będzie bardzo ważna kwestia, szczególnie wtedy, jeżeli chcemy dobrze wypaść na przykład przed gośćmi, gdy przygotowana została jakaś bardziej lub mniej oficjalna impreza. Dobrym wyborem będzie zawsze szampan, choć smaczne jest także prosecco. Warto wiedzieć, czym się różnią.
Świętowanie tylko w towarzystwie dobrego alkoholu
Zmieniają się najwyraźniej nasze przyzwyczajenia, jeżeli chodzi o społeczeństwo polskie. Odchodzimy już od picia tylko i wyłącznie mocnych alkoholi albo kupowania w dużej ilości piwa. Coraz częściej zauważa się zainteresowanie alkoholami wykwintnymi takimi jak szampan lub prosecco. Bardzo interesujące jest też to, że alkohole te będą do siebie bardzo podobne w smaku, a także, jeśli chodzi o wygląd. Różnią się jednak jeżeli chodzi o metodę produkcji. Dobrze także zwrócić uwagę, że prawdziwy szampan zawsze będzie bardzo drogi. Tymczasem prosecco jako taki swoisty zamiennik, oferuje podobne walory zmysłowe, a jednocześnie będzie to zakup bardzo ekonomiczny.
W jaki sposób produkowany jest szampan?
To, co przykuwa uwagę znawców alkoholu, a także amatorów to są metody i miejsce produkcji tych alkoholi. Szampan wytwarza się, wykorzystując metodę podwójnej fermentacji. Pierwsza będzie się odbywać w specjalnych kadziach. Jeżeli chodzi o drugą, fermentacja zachodzi już w zamkniętej butelce, a kończy się wytworzeniem bąbelków. Trzeba także zauważyć, że szampan to wino musujące, które będzie produkowane tylko ze szczepów Chardonnay, Pinot i Meunier i dodatkowo tylko na terenie Szampanii.
Metoda produkcji Prosecco
Gdy jednak zainteresuje nas pro secco, to metoda produkcji tego alkoholu będzie się trochę różnić. Opisać ją może zresztą każdy doświadczony sprzedawca, gdy na przykład odwiedzimy sklep z Prosecco. W praktyce więc ta metoda nazywana jest metodą Charamata albo metodą Prosecco. W tej sytuacji trunek nie przechodzi fermentacji w butelce, a tylko w kadziach. Tam więc będzie następować pierwsza i druga fermentacja. W kolejnym etapie napój alkoholowy przelewany jest do butelek pod ciśnieniem, aby nie ulotniły się bąbelki. Jeżeli natomiast chodzi o region, to prosecco pochodzi Veneto, czyli Wenecji Euganejskiej, a także z Friuli, czyli Wenecji Julijskiej.
Do czego można pić szampana i prosecco?
W zasadzie obydwa napoje alkoholowe mogą być stosowane w przypadku takich samych okazji. Szampan i prosecco będzie idealny, jeżeli wystąpi w roli aperitifu. Poza tym obydwa trunki dobrze się będą komponować z deserami i owocami. Można też taki alkohol zaproponować w towarzystwie owoców morza albo sushi.