Większość z nas kojarzy pestki moreli gorzkiej jako sposób na zapobieganie nowotworom. Właśnie dlatego dziwi fakt, że mimo wszystko tak niewiele osób korzysta właśnie z tego sposobu. Pestki te zawierają sporą ilość cennych właściwości z którymi warto się zapoznać.
Co warto wiedzieć o pestkach moreli
Morela to owoc lubiany przez wielu, jednakże zawsze ustępuje on miejsca o wiele bardziej popularnym jabłkom, bananom czy truskawkom. Szkoda, gdyż posiada wiele cennych właściwości, między innymi spore ilości witaminy B17, czyli amigdaliny. Oprócz cennego działania warto wspomnieć o pestkach, które są równie cenne, a może nawet bardziej.
Pestki moreli gorzkiej posiadają w sobie amigdalinę, która służy do produkcji leków na raka. Stanowiłyby one idealne rozwiązanie, gdyby w ich składzie nie występował cyjanek, który jest sporym problemem. Naukowcy ostrzegają, że kiedy pestek spożyje się za dużo można zauważyć u siebie objawy zatrucia cyjankiem.
Jak już zostało wspomniane w pestkach moreli znajduje się amigdalina, która rozkłada się na cyjanowodór. To właśnie on sprawia, że komórki nowotworowe zostają zniszczone, jest to jednak opinia wybranych profesorów oraz doktorów. Takie stanowisko nie zostało jeszcze potwierdzone, dlatego nie można rozpocząć oficjalnego leczenia przy pomocy pestek. Właśnie z tego względu lekarze nie traktują jej ani jako leku przeznaczone na zwalczanie raka, ani też jako środka pomagającego w terapii.
Z pestkami trzeba się mieć na baczności
Pestki moreli gorzkiej grożą zatruciem cyjankiem, gdyż on również znajduje się w ich składzie. Wśród skutków ubocznych zatrucia wymienia się uszkodzenie wątroby, niewydolność nerek, uszkodzenia układu nerwowego oraz inne nieodwracalne szkody. Oprócz tego wielokrotnie występuje kwasica i małopłytkowość. W związku z tym najbardziej optymalna ilość pestek nie przekracza 3 sztuk w ciągu jednego dnia.
Ich spożywania zabrania się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz małym dzieciom.
Mimo iż mówi się o nich coraz więcej pestki moreli gorzkiej nie są dostępne na każdym kroku. Kupuje się je przede wszystkim w aptekach oraz sklepach oferujących zdrową żywność. Coraz więcej osób używa ich w trakcie przygotowania dżemów, likierów oraz mas marcepanowych.