Niby wszyscy wiedza jak dbać o zęby, a potem okazuje się jednak, że jest mnóstwo ubytków. Niektórzy z nas mają zwyczajnie słabe uzębienie, a inni mimo swoich przekonań nie dbają o higienę jamy ustnej wystarczająco. Co robić, żeby nasze wizyty u stomatologa kończyły się jedynie na przeglądzie?
- Szczotkuj, zęby dwa razy dziennie – nie oszukujmy się, że będziemy myć zęby po każdym posiłku – dwa razy dziennie wystarczy.
- Używaj pasty odpowiedniej dla twoich zębów – nie należy długotrwale stosować past o wysokiej ścieralności. Delikatne pasty są wskazane dla dzieci, a także dorosłych ze skłonnością do paradontozy. np. elmex, blenda med junior, parodontax.
- Nitkuj zęby – nitkowanie pomoże dokładniej oczyścić przestrzenie międzyzębowe.
- Płucz jamę ustną specjalnym płynem – ta czynność wypłucze i zdezynfekuje wnętrze jamy ustnej.
- Nie zapominaj o policzkach i języku – przy szczotkowaniu zębów należy umyć również policzki od wewnątrz i język. Większość szczoteczek ma do tego specjalne wypustki.
- Możesz zainwestować w irygator – irygator jest wskazany u osób z bardzo wąskimi przestrzeniami międzyzębowymi lub kieszeniami dziąsłowymi.
- Rób przegląd przynajmniej raz w roku.
Jakie najczęstsze błędy popełniamy?
Wielu z nas sądząc, że dokładnie myje zęby, jest bardzo zaskoczona, kiedy słyszy, że w górnych trzonowcach jest kilka ubytków. Wynika to z tego, że nieświadomie najlepiej myjemy zęby, które widzimy, czyli od czwórek do jedynek i dolne trzonowe i od góry. Górne trzonowce traktujemy po macoszemu. Dlatego im dalej od jedynek tym zęby są w gorszym stanie i mniej dokładnie umyte.
Drugim bardzo częstym błędem jest używanie zbyt twardych szczoteczek i ostrych past. Obie te rzeczy podrażniają dziąsła, tworząc stan zapalny. Kiedy taka sytuacja utrzymuje się długo, może to doprowadzić do odsłonięcia szyjek zębowych, a nawet do paradontozy.
Mycie zębów po każdym posiłku jest bardzo dobrym nawykiem, ale nie po każdym. Nie powinniśmy myć zębów zaraz po spożyciu owoców, szczególnie tych cytrusowych i po zjedzeniu bardzo gorących i bardzo zimnych potraw.