Sezon komunijny coraz bliżej – jak dobrze się przygotować?

Przygotowanie komunii wymaga przede wszystkim dokładnego zaplanowania całej imprezy, zorganizowania cateringu albo przygotowania potraw we własnym zakresie, udekorowania stołów, zaserwowania jedzenia i zapewnienia wszystkim gościom rozrywki oraz dobrej zabawy.

Jak przygotować komunię dla dziecka?

Przyjęcie Pierwszej Komunii Święte to wyjątkowy czas dla każdej rodziny chrześcijańskiej, dlatego rodzice zaczynają przygotowania już kilka miesięcy przed uroczystością. Przygotowanie obiadu, słodkiego poczęstunku i kolacji dla wielu przybywających gości jest niezwykle pracochłonne i trudne, chociażby ze względów logistycznych. Z tego względu na szczególną uwagę zasługuje dobry catering Łódź to jedno z miast w Polsce, gdzie mieszkańcy korzystają z usług firm cateringowych nie tylko w trakcie różnego rodzaju imprez, jaką jest komunia, ale także na urodziny, rodzinne niedzielne obiady i wiele innych okazji.

Organizację komunii należy zacząć od przygotowania listy gości, z wyszczególnieniem ile będzie dzieci i w jakim są wieku. W dalszej kolejności trzeba wybrać odpowiedni jadłospis – można zdecydować się na tradycyjną kuchnię polską, ale sporą popularnością cieszą się także dania kuchni śródziemnomorskiej, który pozwalają nadać imprezie charakteru i skłonić gości do spróbowania nowych smaków. Trzeba pamiętać o wyborze dań dla dzieci.

Przygotowanie imprezy komunijnej – co dalej?

W dalszej kolejności należy rozplanować imprezę, czyli kolejność serwowania posiłków, dekoracje na stołach, dodatki, wybór napojów, muzyki oraz ustalić kto zajmie miejsce obok kogo, żeby ciotka, która nie przepada za wujkiem, czy dziadkiem nie usiadła przypadkiem obok niego, gdyż może to zepsuć całą imprezę. Bardzo dobrze sprawdzają się karteczki, na których widnieje imię i nazwisko gościa.

Aby czerpać przyjemność ze spotkania rodzinnego, trzeba zadbać nie tylko o catering, ale także znaleźć pomoc, czyli osobę, która pomoże ułożyć wszystkie dania na talerzach, pozanosić na stół, pozbierać i umyć naczynia. Jeśli zabraknie pomocy czy nawet doświadczonej kucharki cała impreza zmieni się w jeden wielki bałagan, a organizatorzy nie znajdą ani chwili, żeby usiąść przy stale, gdyż będą zajęci gotowaniem, uzupełnianiem brakujących dań i serwowaniem kolejnych potraw.

Post Author: dobry pomysł na